Jazz it up, a little!

In mijn vrije tijd zing ik in een jazz vocalgroup. Leuk? Absoluut! Heel leuk. Makkelijk? Nee absoluut niet. Jazz-akkoorden zijn vaak een stuk complexer dan de akkoorden die gebruikt worden in popsongs. En als we – als in de 2 altzangeressen – zelfs ieder een eigen partij hebben, waardoor het totaal aantal stemmen soms oploopt tot 5, kan ik niet anders concluderen dan dat zingen in een vocalgroup ook gewoon keihard teamwork is.

Dus moet je, 1, weten wat je wilt en waarvoor je het allemaal doet. In ons geval is dat niet zo moeilijk. Maar een heldere positionering van je project kan best lastig zijn. Je moet namelijk keuzes maken. En de gevolgen van bepaalde keuzes daarbij niet vergeten mee te nemen in je overweging. Vind je dat lastig? Probeer dan jullie speelveld eens letterlijk in kaart te brengen. Het helder uittekenen van jullie situatie straalt vertrouwen uit en geeft perspectief.

Dan, op nummer 2, moet je weten wat je in huis hebt en of dit de beste combinatie is om 1 te realiseren. Als je meerstemmige jazzy-songs ten gehore wilt brengen, moet elke zangstem wel vertegenwoordigd zijn. Een team bestaat ook uit verschillende mensen met ieder hun eigen specialisatie. Juist door de krachten te bundelen, ontstaat er een sterker geheel.

En 3, tot slot, is de verantwoordelijkheid die je hebt om elkaar, maar ook jezelf scherp te houden. Je hoeft het echt niet altijd eens met elkaar te zijn hoor, liever niet zelfs, maar je moet wel geëngageerd zijn om samen naar hetzelfde doel te werken. Op de juiste manier feedback geven, bijvoorbeeld via de 4G-methode, helpt jullie als team daarbij. Overigens is feedback lang niet altijd negatief: kijk eens wat er gebeurt met de ander en jezelf als je een compliment geeft!

“Working together is a vocal group song, let’s sing it together in harmony.”

Lang verhaal kort en geïnspireerd door het citaat van Suyog Potdag, maak ik graag mijn eigen citaat. “Working together is a vocal group song, let’s sing it together in harmony.” Want als alles samenkomt tijdens een repetitie of optreden, het nummer ‘staat’ en het publiek aangeeft genoten te hebben, dan weet je waarvoor je het allemaal doet! En het is dát gevoel dat we met Essentiedenkers nastreven. Al 15 jaar. 🥳

 

 

 

 

Wil je meer lezen over samenwerking binnen teams? Lees dan zeker de blokken ‘Evalueren’ en ‘Bijsturen’ uit Cement.

Image

Meer over visualiseren

Meer over adviseren

Audiobook - abonnement via Buzzsprout

Deel dit bericht