Koken met Sterre

Alsof hij het wist. Hij liet hem zijn verhaal doen. Luisterde. Vroeg door. En toonde oprechte interesse. “Maar…wat voor werk doe jij eigenlijk?” was de tegenvraag die na een paar minuten volgde. “Ik ben manager in een restaurant”. Thijs’ ogen hadden niet groter kunnen worden. Tegenover hem zat iemand die zijn liefde voor het vak erkende en ervoor ging zorgen dat hij een onvergetelijke ervaring ging beleven.

Precies dat is de kunst van het luisteren in combinatie met concreet aan de slag gaan met hetgeen je hoort. En dat zouden we veel vaker moeten doen. Verandering in gedrag kan pas ontstaan wanneer je luistert. Echt luistert. Niet verdedigen, maar verbinden. Dus maak allereerst tijd, oordeel niet, stel vragen, laat stiltes vallen, check of je het goed begrepen hebt en geef niet gelijk oplossingen. En ja, dat is best lastig…

 

Verandering in gedrag kan pas ontstaan wanneer je luistert

 

En dan? Dan zul je ook nog over moeten gaan tot actie. Gewoon doen! In dit geval deed Bobbe dat. Hij overlegde met souschef Sterre en gaf data door waarop Thijs kon komen kijken in de keuken. Of misschien wel een beetje meer als hij wilde… Dikke dikke merci aan hen, maar ook aan De Vergulde Eenhoorn die een omgeving creëert waar dit mogelijk is. Omarmen ‘ze’ binnen jouw organisatie dit soort initiatieven denk je? En wat vind je daarvan?

 

Mijn ervaring met organisaties is dat ze vaak best wel willen, maar niet goed weten hoe.

 

Mijn ervaring met organisaties is dat ze vaak best wel willen, maar niet goed weten hoe. Dus mocht je denken dat jouw organisatie niet open staat voor andere perspectieven: check dat eens. En leg een idee mét oplossing voor waar ze eigenlijk niet omheen kunnen. Echt, je hebt vaak meer invloed dan jezelf in eerste instantie denkt. Pak je verantwoordelijkheid als professional: op welke afdeling je ook werkt!

Of…op welke school je ook zit, hoe oud je ook bent, of welke droom je ook najaagt. Durf te doen! Mijn ogen hadden niet groter kunnen worden, toen de borden geserveerd werden. Voor me stond namelijk onze 12-jarige die zijn liefde voor het vak samen met Sterre in een heerlijk gerecht gevangen had en deze trots presenteerde. Voor wie was de ervaring nu het meest onvergetelijk…?

Deel dit bericht