Wat je geeft, krijg je terug

“Roos. Nee. Roos. Niet doen. Roos. Dit is niet leuk.” Ik hoor hoe onze oudste probeert zijn sok en teen veilig te stellen. Ze, onze pup Roos voor de duidelijkheid ;-), is nu 7 weken bij ons en heeft duidelijk behoefte aan kaders. Ik kijk onze oudste aan en maak met mijn hand het gebaar van omdraaien. Zijn intonatie verandert “Roosje, los” gevolgd door “Goed zo, Roos, da’s een flinke meid!”. Gedrag roept nu eenmaal tegengedrag op. Bij dier en mens.

Wat je geeft, krijg je terug. Dus als je een – in jouw ogen – stomme reactie krijgt van iemand, dan helpt het om eens te kijken waarom de ander zo reageert op jou. In veel gevallen was het tegengedrag namelijk te voorspellen. En had je het kunnen beïnvloeden om zo wél het gewenste gedrag te krijgen. Dat inzicht is heel waardevol als je wilt groeien. De Amerikaanse psycholoog Timothy Leary maakte hier een mooi model van. Als je er meer over wilt weten: zoek dan zeker eens op de Roos van Leary.

Reken jezelf overigens niet rijk hoor: het model biedt geen kant-en-klare-oplossing bij moeizaam communiceren. Dat doet geen enkel model als je het mij vraagt. Het helpt je de ander beter te begrijpen en jullie interactie te verbeteren. Als je tenminste concreet aan de slag gaat. Want je moet de theorie natuurlijk wel in praktijk brengen. Dus…Oefenen maar met aanspreken, luisteren, feedback vragen, ontvangen én geven.

“De Roos van Leary of onze Roos: welke werkvorm heeft jouw voorkeur?

Dat oefenen gaat het makkelijkste met anderen. De één doet dat het liefst met iemand die hij goed kent, een ander kiest liever voor iemand meer op afstand. Ik voeg daar graag aan toe dat het ook niet altijd een persoon hoeft te zijn. Want wat Roos in dit voorbeeld doet met onze oudste, kan ze ook met jou doen. En zeg nu zelf: gespiegeld worden door zo’n fluffy bolletje is misschien nog wel leuker ook. ;-).

Overigens ligt ze nu diep te slapen. In een houding dat je denkt: ‘hoe dan?’ 😉 Maar ze laat mij daarmee zien dat ze zich compleet veilig voelt bij ons en dat nieuw gedrag aanleren energie kost. Ook daarmee spiegelt ze weer…want veiligheid is één van de randvoorwaarde als je wilt groeien. En af en toe moet je je rust pakken. In combinatie met de kaders en feedback die we elkaar geven, weet ik zeker dat ze een nog geweldigere medewerker wordt dan ze nu al is. 🐾