2024 International Jazz Day (30 april)

“Working together is a vocal group song; let’s sing it together in harmony”

Geïnspireerd door het citaat van Suyog Potdag, deel ik graag mijn eigen citaat met je op ‘international jazz day’. Eentje die mijn werk en privé perfect samenbrengt. In mijn vrije tijd zing ik namelijk in een jazz vocalgroup. Leuk? Absoluut! Heel leuk. Makkelijk? Nee zeker niet. Jazz-akkoorden vind ik best complex. En als het totaal aantal stemmen oploopt tot 5 🙈, denk ik alleen maar: “zingen in een vocalgroup is ook gewoon keihard teamwork”. 😉

In ons geval is het duidelijk wie we zijn, wat we doen en willen bereiken. Iets met ‘alle neuzen dezelfde kant op’, is wel handig. Ook voor het publiek dat we willen aanspreken. Voor een heldere positionering van je project geldt precies hetzelfde! Dus moet je keuzes maken. En de gevolgen van bepaalde keuzes meenemen in je overweging. Vind je dat lastig? Probeer dan jullie speelveld eens letterlijk in kaart te brengen. Het helder uittekenen van jullie situatie straalt vertrouwen uit en geeft perspectief.

Dan is het noodzakelijk te weten wat je in huis hebt en of je het doel met deze mensen kunt behalen. Wij willen meerstemmige jazzy-songs zingen, dus moet elke zangstem wel vertegenwoordigd zijn. Hoe zit het met de ‘stemmen’ in jullie team? Ken je je eigen kracht en die van je teamleden? En hoe bundelen jullie elkaars krachten? Enkel dan ontstaat er een sterker geheel.

Vergeet tot slot de verantwoordelijkheid niet die je hebt om elkaar, maar ook jezelf scherp te houden. Je hoeft het echt niet altijd eens met elkaar te zijn hoor, liever niet zelfs, maar je moet wel met z’n allen naar hetzelfde doel werken. Op de juiste manier feedback geven, helpt jullie als team daarbij. Overigens is feedback lang niet altijd negatief: kijk eens wat er gebeurt met de ander en jezelf als je een compliment geeft!

Ken je dat gevoel? Dat alle puzzelstukjes in je project op zijn plek vallen, het loopt en de resultaten boven verwachting zijn? Dat gevoel heb ik ook als een nummer ‘staat’ en het publiek aangeeft genoten te hebben. En het is dát gevoel dat ik niet alleen met mijn muzikale vrienden van Take Eight nastreef, maar ook al meer dan 16 jaar met Edwin als Essentiedenkers. 🥳

 

 

 

 

Wil je meer lezen over samenwerking binnen teams? Lees dan zeker de blokken ‘Evalueren’ en ‘Bijsturen’ uit Cement.

Deel dit bericht