Resources voor je roadmap

Onze oudste gaat sinds dit schooljaar naar het middelbaar. 13 kilometer verderop. 7.15u verzamelen ze bij de “Plakpaal”. Ik deed precies hetzelfde toen ik 12 was. Alleen was de “Plakpaal”, “Het bruggetje” en had ik geen bankkaart mee, maar een rijksdaalder. Goed voor 10 kopjes thee of 9 kopjes thee en een stroopwafel of 6 kopjes thee en twee stroopwafels en een Snickers! Kaart of cash: je wilt een bepaald doel bereiken en hebt daarvoor een aantal middelen tot je beschikking hebt. Net zoals in het bedrijfsleven.

Op papier is het zo gemakkelijk. Maar in werkelijkheid valt het meestal tegen. Want niemand van ons heeft onbeperkt budget. Laat staan een ongelimiteerde voorraad aan resources. En bij budgetteren moet je met beide rekening houden en het totaal aan resources plannen. Met andere woorden: houd rekening met het geld dat je ter beschikking hebt, maar ook je mensen, materiaal, locatie, ruimte en tijd.

En dus moet je beginnen bij het begin en vragen stellen (en beantwoorden!) als “Wat is de relevantie van dit project?”, “Wanneer is het geslaagd?” en “Wat draagt welke resource precies bij aan dit verhaal?”. Niet het makkelijkste deel, maar een goed gevisualiseerde roadmap helpt je het overzicht te bewaren en verbindingen te leggen. Verbindingen die je later weer kunt gebruiken om je opdrachtgever uit te leggen hoe je budgetaanvraag tot stand is gekomen.

Want “in the end” werken jullie bij hetzelfde bedrijf en streven jullie hetzelfde einddoel na.  Dus kom je beperkingen tegen? Kijk dan hoe jullie er samen mogelijkheden van kunnen maken, zonder de realiteit daarbij het oog te verliezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van resources uitwisselen tussen afdelingen? Een actie die vaak grote effecten heeft en betere investering is dan “een extra zak met geld”.

Tot slot: alles is op te lossen, maar niet altijd met geld. Gelukkig maar. Want weer of, zoals halverwege vorige maand, geen weer 🙈: op de fiets gaat hij. En ja, als hij dan drijfnat thuiskomt, heb ik de schuurdeur vast opengezet, pak ik zijn boekentas aan en maak ik vast een kop warme thee. Dat kost geen geld. Wel tijd. Maar levert een onbetaalbare reactie op. Nu voor mij en hopelijk voor hem later ook als herinnering.

 

 

 

Image

Meer over budgetteren

Meer over adviseren

Audiobook - abonnement via Buzzsprout

Deel dit bericht