Ontbrekende stukjes

Het was vakantie. Dus lag er hier een grote legpuzzel op tafel. Zo eentje van Jan van Haasteren. Leuk voor de kinderen en – ik geef toe – ook voor ons. Wat in 1e instantie onbegonnen werk lijkt, wordt uiteindelijk steeds gemakkelijker. Logisch, want alle puzzelstukjes samen vormen het complete beeld. En hoe meer puzzelstukjes je hebt gelegd, hoe duidelijker dat beeld is. En gebruik je het deksel waar het voorbeeld op staat? Dan helpt dat je enorm. Wat als je projecten zo zou aanvliegen?

Laten we beginnen bij dat complete beeld. De stip op de horizon. Jullie doel. Visualiseer dat eens. Je maakt daardoor de informatie concreter. Jijzelf, maar vooral ook de anderen zien hierdoor sneller het grotere geheel. Overigens is visualiseren veel meer dan alleen tekenen en gaat het om het verbeelden van zaken. Kun je niet zo goed tekenen? Dan is dat dus helemaal niet erg. 😉

Dan de stukjes. Vergelijk die met de verschillende onderdelen in je project. Alles heeft zijn eigen plek en werkzaamheden vullen elkaar aan om uiteindelijk samen dat complete beeld te vormen. De grootste ergernis? Dat zijn toch altijd wel de ontbrekende stukjes. Wat doe je wanneer er een stukje mist of op de verkeerde plek wordt gelegd? Een stukje dat voor verwarring zorgt en de voortgang belemmert? Schiet je in actie of wacht je af? En wat doet dat met het team?

 

De grootste ergernis? Dat zijn toch altijd wel de ontbrekende stukjes”

 

Bij de legpuzzel verplaats je het stukje naar de juiste plek, toch? Wie het stukje in 1e instantie ook verkeerd heeft gelegd. Jullie gaan immers samen voor hetzelfde doel: de puzzel maken. En dan krijg je zo’n gelukzalig gevoel dat het stukje past! Ken je dat? Allemaal dankzij je hersenen waar dopamine vrijkomt en ervoor zorgt dat je ‘meer’ wilt! Hoe logisch klinkt het om dat ook in je team te doen? Zeker als je weet dat dopamine ook leidt tot een verhoogde concentratie, optimisme en vertrouwen.

Toch zie ik te vaak dat die pro-activiteit naar het zoeken en leggen van de juiste puzzelstukjes op de juiste plek, in projecten vaker niet dan wel gebeurt. Het gevolg? Je komt niet verder. De oplossing? Ga eens wat vaker samen puzzelen. En stel elkaar vragen als: ‘Wat is het complete beeld dat we willen leggen?’, ‘Welke puzzelstukjes heb ik?’, ‘Welke heb jij?’, ‘Wat mogen we van elkaar verwachten?’, ‘Hoe passen we het in elkaar?’. Wil je een Jan van Haasteren lenen of loop je vast met de puzzel in jouw team? Mail me! 🧩

 

 

 

 

Image

Meer over visualiseren

Meer over adviseren

Audiobook - abonnement via Buzzsprout

Deel dit bericht