Nee, ik bezit geen toverkrachten, maar zo heet ik sinds deze zomervakantie nadat we een kindvriendelijke archetype training met het gezin deden. De borden stonden namelijk nog in de gang na de kick-off sessie over groepsdynamiek en triggerden de kinderen. Ze lazen de borden en kozen welke omschrijving het best bij hen past. En welke bij de ander. Ook wij deden mee en ik ben een magiër. 🪄
Maar ik denk niet graag in hokjes. Privé en zakelijk niet. Dus toen eenmaal de keuze was gemaakt, begon het eigenlijk pas echt. Want “Hoe kan dat nu? Je zegt dat je een held wilt zijn, maar je doet veel meer als de denker.” Of “Ah, zie jij de dingen daarom zo? Dat wist ik niet. Ik zie ze zo. Maar dan hoeven we toch helemaal niet boos op elkaar te zijn?” En “Mam, dus als ik dit zo zeg tegen haar, reageert ze anders dan wanneer ik het zo tegen haar zeg?”
Ik besef me dat dit nu snel en makkelijk klinkt, maar dat is het allerminst. Gelukkig is er hulp.
Ik geniet van hun blikken wanneer ik zie dat de reflectie hen bewustmaakt van hun eigen invloed op het team. Want een gezin is net zo goed een team. Een team dat het best presteert als ze weet waar je met z’n allen voor gaat, wie en hoe je bent en wie en hoe de ander is. Waar staan jullie als team voor? Wat onderscheidt jullie van de anderen en is jullie toegevoegde waarde? Een duidelijke positionering geeft jullie de nodige handvatten het werk goed te doen.
Heb je moeite met kleur bekennen? Stel jezelf dan eens vragen als “Wat is onze common ground?” “Hoe zit het met onze talent expansion?” en “Welke opportunities hebben we?”. Plaats jullie stip op de horizon vervolgens in de context waarin jullie opereren. En je kent jullie plaats, het doel en de weg ernaartoe! Ik besef me dat dit nu snel en makkelijk klinkt, maar dat is het allerminst. Gelukkig is er hulp.
Thuis hebben ze weer een beetje een beter idee van het werk dat we doen. Plus ze hadden een iets andere invulling van deze vakantiedag dan gepland. Tsja, werken als de kinderen vakantie hebben, geeft nu eenmaal een extra dimensie. Maar wat voor één bepaal je voor een deel zelf. En als ik een paar weken later zie dat ze écht rekening houden met “hoe” ze iets zeggen, kan ik niets anders dan trots zijn!
Meer lezen over dit onderwerp?
Suggesties
- Het gevaar van containerbegrippen
- 9BBfC
- Training socialrun
- Kompas
- Are your teams still traveling without a GPS?
- Groepsfoto
- Wil je meer bereiken? Kijk dan eens anders!

Cement beschrijft het onmisbare element van goed werkende teams: verbinding. En houdt daarbij de 9 essentiële bouwblokken nauwlettend in het oog.
Deze 9 Building Blocks for Connection vormen namelijk de basis van ieder vraagstuk. En het is juist de combinatie van het cement met de blokken die een positief effect heeft op organisaties.
Lees verder>>
Kleine stapjes samen maken ook een groot verschil. Maar door de waan van de dag kom je er vaak niet aan toe om de dingen net eens even anders te doen. Wil je meer uit je organisatie en jezelf halen? Maar heb je eigenlijk geen tijd om dikke studieboeken erop na te slaan of mis je vaak een concrete vertaalslag van theorie naar praktijk? Dan is “Pellen tot de kern” hét boek voor jou.
Dit praktische boek, dat leest als een reader, (hardcover, A5, 400p.) dwingt je namelijk minstens elke dag even na te gaan wat ook alweer de essentie is van je organisatie, motivatie en communicatie.
Lees verder >>
Deel dit bericht
Deel dit bericht