Fika jij al?

“Waar zou je willen wonen?”, vroeg iemand me laatst. “En dat mag niet het land zijn waar je nu woont”. Ik hou van dat soort vragen. Zonder heel lang na te hoeven denken, antwoordde ik ‘Zweden’. De cultuur in dat land spreekt me heel erg aan. Maar hé, gelukkig hoef ik niet in Zweden te wonen om te genieten van bijvoorbeeld een fika. Met vrienden, maar net zo goed met klanten.

De kracht van een fika zit hem in het feit dat het bewust is ingelast en niet zoals wij hier vaak doen: snel snel een tas of bakkie uit de automaat halen. Daardoor kun je je sociale contacten écht onderhouden. Aandacht hebben voor elkaar en verbinding zoeken. En laten die verbindingen nu juist weer van cruciaal belang zijn bij samenwerken.

Geloof me: fika-momenten leveren een grote bijdrage aan alle 5 de criteria die Lencioni in zijn model behandelt

 

Je kent vast het model van Lencioni over dat een groep mensen die samenwerkt iets anders is dan een team. Je vindt hem in onze beide boeken en we gebruiken hem ook vaak in onze sessies. Geloof me fika-momenten leveren een grote bijdrage aan alle 5 de criteria. Logisch dus dat dit Zweedse culturele fenomeen al diepgeworteld zit in het DNA van Essentiedenkers en bij steeds meer van onze klanten.

Fika is een gewoonte. En nieuwe gewoontes aanleren, gebeurt stap voor stap. Da’s veel effectiever dan in 1 keer het roer radicaal omgooien. De positieve gevolgen van al die kleine stapjes, vermenigvuldigen zich namelijk met elkaar. Hierdoor groeit het effect niet stap voor stap, maar exponentieel. Hoe cool is dat?! Het verklaart ook gelijk het succes van de 9 Building Blocks for Connection.

Wat zou jij antwoorden als iemand aan je vroeg waar je zou willen wonen en dan niet het land mag zijn waar je nu woont? En welke cultuureigenschap zou je van dat land willen overnemen? Wat houdt je tegen? Wil je eens proberen of fika iets voor jou is? Plan dan jouw momentje met ons vandaag nog in. Zorgen wij voor iets lekkers! 🧁

 

 

 

 

 

Deel dit bericht