Toxisch leiderschap, de beste manier om valse honden te maken!

Een echte leider geeft vertrouwen.

In onze maatschappij heerst nog altijd het beeld dat echte bazen verleden tijd zijn. Zij zijn al lang vervangen door moderne leiders die inspireren en empoweren. Helaas is de realiteit anders. Er zijn nog steeds managers en directeuren die zich gedragen als autoritaire figuren, zonder oog voor de menselijke kant van leiderschap. Deze toxische leiders, het zijn zowel mannen als vrouwen, gedijen op sabotage en het stelen van successen. In dit white paper ga ik dieper in op hoe je met deze meedogenloze heersers kunt omgaan. Belangrijker nog, ik bied je advies over hoe je hen kunt tegengaan. Want het is onmogelijk te groeien zolang manipulatie, achterbaksheid, het kapen van ideeën en verdeeldheid zaaien blijven voortbestaan. Ontdek hoe wij samen een einde kunnen maken aan toxisch leiderschap en de verwoestende impact ervan op individuen en organisaties.

Niet iedereen zal zijn leidinggevende direct zien als een toxisch leider. Heel veel leidinggevenden zullen zichzelf ook zo niet zien. En daar hebben we direct een deel van het probleem. Sta eens even stil en kijk naar je eigen omgeving en stel je de volgende vragen. Denk steeds aan je eigen teamleiders, managers en directeuren. En voor de leidinggevenden, stel jezelf deze vragen en kijk eens kritisch naar jezelf en jouw organisatie. Doe dit zonder te vingerwijzen maar gewoon als reflectie.

  1. Vertrouw jij jouw leidinggevende?
  2. Geeft de leidinggevende jou de ruimte om je werk te doen?
  3. Leunt jouw leidinggevende op jouw professionaliteit? Zowel qua kennis als gedrag?
  4. Komt jouw leidinggevende voor jou op in de organisatie?

Heb je op alle vragen een “ja” kunnen geven? Dat is mooi! Zo niet, laten we eens verder kijken naar de vragen. Zoals ook jij het reflecterend hebt gedaan, wil ik met deze longread ook niet met de vinger wijzen. Ik wil ook dat jij als lezer reflecteert om zo samen te kunnen werken aan een oplossing. Want een oplossing is er altijd. Laten we de vragen eens doornemen.

 

1. Vertrouw jij jouw leidinggevende?

Vertrouwen speelt een cruciale rol in de dynamiek binnen teams en organisaties. Toxische leiders creëren een cultuur van wantrouwen door hun manipulatieve gedrag. Hun gebrek aan transparantie en het negeren van de behoeften en zorgen van hun medewerkers. Het ontbreken van vertrouwen heeft zeer ernstige gevolgen voor individuen en de organisatie als geheel. Wanneer je als medewerker minder of geen vertrouwen hebt in je leider, word je terughoudend om risico’s te nemen, je ideeën te delen en je volledig in te zetten. Je voelt je onzeker over je positie en soms zelfs bang voor vergelding als je kritiek uit of problemen aankaart. Dit leidt tot een cultuur van stilte en conformiteit, waarin innovatie en groei definitief worden gesmoord.

Toxisch leiderschap ondermijnt ook het vertrouwen tussen collega’s. Medewerkers worden aangemoedigd om elkaar te wantrouwen en te beconcurreren. Gevolg? Een giftige en ongezonde werkomgeving! Het samenwerken aan gemeenschappelijke doelen wordt bemoeilijkt. Teams worden verdeeld in kampen die elkaar bevechten in plaats van samen te werken. Het effect is verwoestend. Medewerkers ervaren stress, burn-out, presteren minder en vallen uit. Ze voelen zich machteloos en durven hun ideeën en meningen niet te geven uit angst voor represailles. De organisatie stagneert en blijft achter bij de concurrentie als gebrek aan innovatie en creativiteit.

Toxische leiders creëren een hoge omloopsnelheid van personeel, waardoor de organisatie talentvolle medewerkers verliest. Bij het werven van nieuwe mensen lopen de wervingskosten hoog op. De bron lijkt onuitputtelijk, maar uiteindelijk (en veel sneller dan je denkt!) droog deze definitief op. Gelijktijdig lijdt het imago …

Deze bewerkte versie werd eerder gepubliceerd op 17 januari 2022
Wil je meer lezen? Laat je emailadres achter en download dan gratis dit white paper (18 pagina’s).

 

 

two dogs as an example of non toxic leadership

Stap met mij in de wereld van anders kijken, jouw gids naar een toekomst van succesvol samenwerken, leidinggeven en veranderen. Als fervent waarnemer van het grotere geheel, onthul ik de verborgen patronen en verbanden die anderen misschien over het hoofd zien. Essentieel bij het kijken naar mensen en cultuur.

Mijn kracht ligt niet alleen in het herkennen van kansen, maar ook in het vermogen om vooruit te denken, om jou en je team een stap voor te laten zijn in elke situatie. Ik ben geen passieve toeschouwer; ik ben de katalysator die actie omzet in impact.

Tijdens mijn, vaak interactieve, presentaties deel ik niet alleen inzichten over leiderschap en verandering, maar bied ik ook concrete strategieën om zodat jij jouw doelen kan realiseren. Door middel van praktijkvoorbeelden illustreer ik hoe je perspectief kunt verschuiven en effectieve verandering kunt bewerkstelligen. Kijk ook gerust bij mijn key notes en white papers zij geven een indruk over de onderwerpen waarover ik spreek. En nee, dit zijn geen transcripts van de key notes. 😉

Buiten mijn passie voor management en leiderschap, kun je mij vinden op de judomat, waar ik mijn geest scherp houd en mijn kracht opbouw. Na afloop van een intensieve training geniet ik graag van een speciaal biertje in goed gezelschap, terwijl ik de avonturen deel die ik beleef met mijn geliefde metgezel, Roos.

Vraag een offerte om Edwin te laten spreken bij jou.

Meer over leidinggeven

Deel dit bericht