Shopper-de-shop

Op datum x plaatste ik online een bestelling. Ik kreeg de vraag wanneer ik het pakketje wilde ontvangen. Handig! Op de opgegeven datum ontving ik echter niets. De dag nadien ook niet. En ik ontving ook geen mailtje dat mijn verzending vertraagd was…🤔. 4 dagen later stond onaangekondigd het pakketje in de regen voor onze deur. Een mooie aanleiding voor een blog over verwachtingsmanagement.

BLOG_Verwachtingsmanagement-2021-03

Even voor de duidelijkheid: het gaat er hier niet om of het pakketje snel of langzaam geleverd werd. Of wie de afzender was. Het gaat om de verwachting die je wekt op het moment dat de koper zelf kan aangeven op welke dag hij het pakketje wil ontvangen. Die verwachting bepaalt namelijk voor een groot gedeelte je succes. En die verwachting heb je zelf in de hand. Doe daar dus iets mee!

Of en hoe je die verwachting nakomt, zorgt er namelijk voor dat je de verbinding met je doelgroep behoudt, verbetert of juist verslechtert. Daarin verschilt dit voorbeeld niet van een organisatie die aan het begin staat van een (grote) verandering. De ander meenemen in het proces zorgt voor transparantie, rust en duidelijkheid. Iets dat bij veranderingen nogal eens, al dan niet bewust, wordt overgeslagen.

Houd je tijdens communiceren rekening met het waarom, waartoe, wat, wie (en zijn emoties) en hoe? Dan zit je op de goede weg!

Wanneer weet je nu of je op de goede weg zit? Houd de spiegels eens voor en kijk of je tijdens het communiceren rekening houdt met het waarom, waartoe, wat, wie (en zijn emoties) en hoe. Is de spiegel nog een stap te ver? Neem dan de proef eens op de soms en doe deze opdracht uit ons boek. Wat valt je op en kun je ervan leren om de verbinding met jullie doelgroep te vergroten?

Het zal je niet verbazen dat de verbinding die ik met de organisatie uit dit voorbeeld had, is verslechterd. Helemaal toen ik – nog voordat mijn pakketje geleverd was – een mailing kreeg met de tekst: “Samen is het ons gelukt…” Uh…samen? Ons? Gelukt? Verwachting managen is 1, de overige communicatie daar vervolgens op afstemmen is 2. 😉  Ik heb voorlopig nog genoeg inspiratie voor blogs denk ik zo!


icon_Podcast Deze blog is ook beschikbaar als podcast.

Deel dit bericht

over 9 bouwblokken, hun verbinding en niet te missen positieve effect op organisaties

Image

Lees en leer alles over ons model van de 9 Building Blocks for Connection: dé werkwijze om succesvolle verbindingen te leggen.

  • Praktische uitleg 9 Building Blocks for Connection
  • Bewezen adviezen voor verbinding
  • Direct toepasbare oefeningen
  • Unieke invul-canvassen

Zeker zijn van een exemplaar?Koop nu