Visualiseren als didactische werkvorm

Strategische sessies

Visualiseren is een didactische werkvorm. Het legt verbindingen en brengt mensen in beweging. Het gaat daarbij in 1e instantie niet om het mooie plaatje of de fijne kleuren, maar om het feit dat je een boodschap wilt overbrengen. Daarvoor moet je inzicht hebben in de situatie, de oplossing of juist het probleem. Zodra je dat inzicht hebt, kun je het visualiseren. Van ondersteuning bij je gesprekken tot het visualiseren van jullie corporate story. Dat je daarvoor, in basis, niet eens goed hoeft te kunnen tekenen, leer je in deze sessies.

Inhoud

In deze sessies leer je (de kracht van) visualiseren. Je krijgt in een notendop de werking van het brein toegelicht, zodat je weet waar je allemaal op moet letten als je aan de slag gaat. Je leert visualiseren als didactische werkvorm in te zetten en gaat aan de slag met theezakjes, koekjes, lepeltjes, maar ook stiften.

Optie: Je kunt ook werken aan je eigen case, zodat je hetgeen je leert gelijk in de praktijk kunt inzetten.

Sessie 1

Intro. Wie zijn wij als Essentiedenkers. En waarom werken wij zoals wij doen.

Opwarming.

 • Anders kijken. Oefening met anders naar zaken kijken. Het openen van je blikveld.
 • Anders luisteren. Oefening waarin luisteren centraal staat. Waarom wij onszelf vaak verlammen doordat wij niet goed luisteren.

Praktijkvoorbeelden. Kijken en luisteren.

Oefeningen in kleine groepen. Visualiseer nu zelf een aantal situaties/problemen.

 • Anders kijken. Oefeningen.
 • Anders luisteren. Oefeningen.

Inzicht in andere organisaties. Hoe gaan andere organisaties om met kansen? Wat zijn zgn branchevreemde zaken die toch kunnen werken? Of politieke veranderingen te weeg kunnen brengen.

Praktijkvoorbeelden. Ruiken, proeven, voelen.

Kijken en luisteren.

Oefeningen in kleine groepen. Visualiseer nu zelf een aantal situatie/problemen.

 • Anders ruiken. Oefeningen.
 • Anders proeven. Oefeningen.
 • Anders voelen. Oefeningen.

Brainstorm. In groepjes van 2-3 mensen werken aan korte brainstormsprints met als thema hoe werkt dit in jullie praktijk? Daarna bespreken we deze centraal.

Next steps, huiswerk. Werk eens 1 of 2 van jullie “wilde” plannen uit om te zien of jullie hiermee een verschil kunnen maken. De bedoeling van de sessie en de oefeningen is om het team samen eens anders naar henzelf, het werk en mogelijkheden te laten kijken. Met als resultaat enkele “wilde” plannen of denkrichtingen die interessant kunnen zijn om verder te uit te werken.

Sessie 2

Terugkommoment. Na circa 2-3 weken komen wij terug om jullie huiswerk te bekijken, beluisteren, be…. . Hierover geven wij jullie feedback en nog enkele tips en tricks.

Beren op de weg. Waar zien jullie nog beren? Hoe gaan jullie daarmee om? Hoe kunnen jullie het probleem ombuigen?

Na afloop

 • Weet je hoe het brein werkt en waar je op moet letten als je gaat visualiseren.

 • Ken je het verschil tussen de verschillende vormen van visualiseren.

 • Kun je visualiseren als didactische vorm inzetten en complexe informatie makkelijker, sneller en effectiever overbrengen.

 • Heb je een begin gemaakt aan je eigen stijl van visualiseren.

 

Voor wie?

Deze sessie is voor (project)managers en (communicatie)adviseurs die ervan overtuigd zijn dat visualiseren helpt een boodschap goed over te brengen, maar nog niet goed weten hoe zij dat het beste kunnen doen. Een groep bestaat uit 4 tot 6 personen. Zo kunnen alle vragen worden beantwoord, er veel meters worden gemaakt en blijft er voldoende ruimte over voor feedback en hulp.

Investering

De tijdsinvestering is 6 uren in de 2 sessies. (Sessie 1: 4 uren. Sessie 2: 2 uren). Het huiswerk is afhankelijk van de eigen wil en inzet.

Visualiseren is 1 van de 9 Building Blocks uit het 9BBfC-model. Dit model wordt uitgebreid beschreven in “Cement“. Dit boek is samen met het “Pellen tot de kern” voor elke deelnemer inbegrepen.

 

Klanten combineren deze sessie vaak met de strategische sessies Visualiseer jullie weg“.
ImageImage2021_Boek_cover

Jullie maken mij nieuwsgierig

Vertel mij meer over strategische sessies!
Bel Edwin voor meer informatie

adviseren

Communiceren

Evalueren

Borgen