aan het werk

Hoe gaan we straks weer van start?

08_icoon_Presentatie Hoe gaan we straks weer van start?

Samenvatting

aan het werkIneens was daar Corona en iedereen moest van het één op het andere moment anders gaan werken. Dit was niet alleen een technische uitdaging, maar ook een uitdaging in hoe we ons moesten gedragen. Niet elke organisatie had mensen die dit ook beheersten. Aan de kant van de medewerker maar ook aan de kant van de manager. Hoe ga je hiermee om? Hoe ga je daarna weer aan het werk? Probeer je de oude situatie te herstellen of heb je hier genoeg van en richten jullie je helemaal op het nieuwe normaal? Ga je misschien “polderen” hierin?

In mijn verhaal neem ik je mee in de situaties die wij gezien hebben bij klanten. En verhaal over mature organisaties maar ook over onvolwassen gedrag bij senior managers. Geen shaming van organisaties of andere vingerwijzingen, maar een opbouwend verhaal over valkuilen en hoe deze te vermijden. Over hoe je als team remote toch dichtbij kunt zijn.

Focus

Focus ligt op de menselijke factor (gedrag) bij de verstoorde balans in thuiswerken en wel of niet weer naar het werk toe gaan.

Beschrijving

We gaan ons klaarmaken om weer van het werk, werk te maken. Maar wordt thuis dan weer thuis? Wordt alles weer als vanouds? Misschien voorlopig nog met 1,5 meter afstand, een mondkapje zo af en toe en toegenomen smetvrees. De rest weer als vanouds, niet? Ik denk van niet. De gedwongen verandering heeft bij een deel van de mensen maar een tijdelijk effect gehad. Zij willen zo snel als mogelijk weer naar de oude situatie terug. Dat geeft hen houvast, herkenning en zekerheid. Zij houden van de scheiding tussen thuis en werk. Misschien kijken zij ook wel uit naar weer in de auto, de eigen bubbel, te zitten. Al is het in de vertrouwde file.

Een ander deel van de mensen heeft geproefd van een andere manier van leven en werk(on)balans. Nog zeker niet perfect maar wel iets om verder over na te denken. Zij zijn onrustig, omdat zij nadenken over “wil ik dit wel?” en “wat is de zin van dit?”. Een reflectie die normaal ook voorkomt bij mensen na een Kerstperiode of een zomervakantie. De periode nu is veel intenser, langer en zeker niet onbelangrijk; er is doorgewerkt.

Terugkomend op het werk gaat er een andere groepsdynamiek spelen. Tussen de bovengenoemde mensen die allemaal anders naar de situatie kijken gaan opstartproblemen ontstaan. Iedereen heeft andere zaken waar zij de focus op willen leggen. De groep van mensen komt weer samen. En zij moeten (weer) opnieuw een team vormen.

Naast focusproblemen krijgen zij ook allemaal te maken met een rouwproces. Afscheid nemen van veel tijd thuis. Tijd doorbrengen met je dierbaren. Een andere tijdsdruk. Een ander gevoel van tijd. Bij de een valt dit heel zwaar, bij de ander veel minder. Maar iedereen krijgt er mee te maken. Deze onzekerheden zijn vragen over je positie binnen het team. Wat is die nu? Is er wat veranderd? Moet er wat veranderen? Hoe gaan we verder? Zijn of worden de kaarten opnieuw geschud? Wat is mijn gevoel naar het team en hoe kijkt het team naar mij? Heel veel vragen die antwoorden nodig hebben. Deze vragen moeten uitgeklaard worden! Doe je dat niet dan zit je op een tijdbom binnen je team. De vraag is ook niet worden de kaarten opnieuw geschud. Ze zijn opnieuw geschud.

“De vraag is ook niet worden de kaarten opnieuw geschud.
Ze zijn opnieuw geschud.”

Hoe gaan we nu verder? Hoe breng ik mijn mensen weer tot een team?

Doel is om van de groep en de leidinggevende (weer) een geheel te maken, een team. Daarvoor moet je een beroep doen op iemand van buiten de groep, zelfs van buiten de organisatie. Waarom kun je dat niet gewoon zelf in jouw groep doen? Dit omdat iedereen uit de groep betrokken is en onderdeel van het geheel. Afstand nemen is dan onmogelijk. Verder ontbreekt het jullie groep vaak ook aan kennis hoe je deze groepsdynamiek moet aanpakken. Ik neem je mee op het pad van do’s en don’ts in verbinding maken, in relatiemanagement. Ik laat je beleven wat kan en wat niet kan.


Keywords

Teamopbouw | Community | Emoties | Verbinden |  Gedrag | Keynote |  Positioneren


Vorm
Inspiratiesessie | Keynote | Discussieintro

Tijd
Als inspiratiesessie of keynote 45-60 min. Als intro 15-20 min

Interactie
Ja, zelfs in de keynote zitten interactiemomenten

Talen
Nederlands, Deutsch, English


Meer presentaties

 

Deel dit bericht