Boeien, binden, verbinden

Hoe je met eenvoud, helderheid en duidelijkheid de verbinding maakt.

 

ART_Boeien,-binden,-verbinden-(longread)

Onze manieren van werken veranderen, of we het willen of niet. Nee, niet alleen van de kenniswerkers. Zijn we, met z’n allen, klaar om deze transformatie aan te gaan? Weet je nog van voor de lockdown? Lange dagen, uren onderweg, vertraagde treinen en kilometerslange files. En dan op het werk van overleg naar overleg. En nu tijdens de pandemie, of in de lockdown? Hoe is het om de kinderen en werk te combineren? Hoe is het om samen voor de kinderen te zorgen in deze tijd. Of zit je partner de hele tijd in meeting en is er eigenlijk geen samen in dit verhaal? Hoe is het voor de singles, met als enige sociale contact hun beeldscherm? We kijken allemaal uit naar het einde van deze periode.

Maar let op, ook in het “Nieuwe Normaal”, zoals dat moet gaan heten, gaat het wringen. Omdat we niet terug kùnnen naar de oude situatie. Vastberaden, bijna krampachtig, weer denken en proberen te handelen in de oude structuren. In het nieuwe normaal starten we met een euforie. Een euforie dat we elkaar weer mogen zien. Heerlijk naar het werk toe en de collega’s weer live ervaren. Ik zou bijna zeggen met al onze zintuigen.

Gewend aan back-to-back-overleggen gaat dit offline gewoon door. Ik het begin is dat nog oké. Fijn zelfs. Maar na verloop van tijd begint dit te schuren. Alles waar we in de lockdown naar verlangd hebben, blijkt toch minder rooskleurig te zijn. Waarom? Omdat er eigenlijk niets veranderd is. En dat terwijl de verwachting was, dat er wel wat zou veranderen. Dit valt in het begin nog niet op. Dan zijn we nog afgeleid door de andere zaken. Zaken die weer kunnen en mogen. Maar na verloop van tijd gaat dit wringen. Nee? Weet je nog dat het – misschien al tijdens de eerste golf – wel fijn was om thuis te zijn? Geen files. Bij elkaar. De kinderen om je heen. Met de laptop op schoot op de sofa. En nu? Hoe is het nu? Hoe is het om niet weg te mogen?

“Ik mis mijn collega’s. Zelfs die heel erg irritante collega, mis ik.” Lockdown-citaat

Nu mogen we niet weg. Maar wanneer we wel weer mogen, wat gaat er dan gebeuren? Dan gaan we waarschijnlijk doorslaan naar de andere kant. We gaan die dingen doen die we nu niet kunnen of mogen. We gaan ons massaal verplaatsen. We gaan op restaurant. Babbelen met de vrienden en familie. We gaan weer op reis. Maar ook gewoon rondhangen bij de koffiemachine of tijdens kleine overleggen, bijpraten. Niet om informatie uit te wisselen maar om het sociale contact. Gewoon om te praten en bij elkaar te zijn. Want voordat we weer in balans zijn, het evenwicht gevonden hebben tussen smalltalk en businesstalk, zijn we maanden verder. Dit allemaal als tegenhanger van het overplannen van de agenda’s. Dat overplannen dat doen we nu ook. Overleggen die back-to-back zijn en we nemen geen tijd meer voor smalltalk of om even te ontspannen terwijl we naar de volgende meeting toe wandelen. 

Waarom doen we dit? Waarom zitten we de hele dag achter onze schermen? Is het de nieuwe norm? Een nieuwe status? In ieder geval is het een verarming van onszelf, deze roofbouw die we plegen. Verarming ook binnen de organisatie. Mensen met ideeën kunnen deze niet meer pitchen in de organisatie, alvast in-de-week-leggen of een proefballonnetje oplaten. Zij missen de verbinding, hun organisatie-sensitiviteit sterft af. Dit alles bracht ons vermoeidheid en burn-outs. Niet bij iedereen, maar bij velen. En iedereen reageert anders op de huidige situatie, maar ook op het nieuwe normaal. Daar zullen mensen op hun eigen aard en wijze – veel meer gedreven door emotie en gevoel – zich laten zien. En dat heeft invloed op de teams, de organisatie en het werk. Om te weten wie je bent als organisatie, team of teamlid kun je gebruikmaken van archetypen. Door alle veranderingen het afgelopen jaar is het niet meer duidelijk wie of wat de organisatie nu is. 

“Zoombies: mensen die back-to-back-online-meetings hebben. Mensen die de hele dag voor het scherm zitten in overleg.

De organisatie moet dat weer duidelijk maken en opnieuw positioneren. Opnieuw positioneren? Jazeker! Extern staat de organisatie waarschijnlijk nog wel voor dezelfde normen en waarden. Maar doordat de eigen mensen zoveel hebben meegemaakt is de vraag of voor hen op dit moment diezelfde normen en waarden belangrijk zijn, of dat jullie misschien moet kijken wat op dit moment de focus heeft. Vandaar opnieuw positioneren. Misschien blijft het nog hetzelfde, maar je moet de oefening maken. Herijken. 

Bij positionering gaat het over de mentale positie die je wilt innemen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen en …………

Ga hier naar de winkel, download de longread gratis en lees verder….

 

 

 


Portret-Ed_solo

Onze visie en aanpak om hobbels, struikelblokken en beren weg te nemen, deelt Edwin graag met je in zijn longreads. Uitgebreide artikelen met elk zo’n 5.000 woorden. Goed leesvoer met kritische vragen voor jouw organisatie, maar ook met handige tips en adviezen.

 

 

 


 

 

Deel dit bericht

 

En ja hoor, op veler verzoek, het 2de boek!

B2022_9BBoC_cover_concept

Bouw je eigen succesvolle verander-strategie

9 bouwblokken en hun niet te missen effect

Lees en leer alles over ons model van de 9 Building Blocks for Connection: dé werkwijze om succesvolle verbindingen te leggen.

Releasedatum over:
Zeker zijn van een exemplaar?Reserveer nu