Waarooohom?

Waarooohom?

Met 3 kinderen in huis (3, 5 en 7) is er altijd wel iemand die de ‘waarom-vraag’ nog eens stelt. De ‘wat’, ‘waar’ en ‘wie’ vragen zijn min of meer beantwoord en leveren veel minder interessante antwoorden op dan de ‘waarom-vraag’. En terwijl ik antwoord gaf op één van die vragen, ontstond deze column: want ook voor organisaties levert het beantwoorden van de ‘waarom-vraag’ veel interessantere antwoorden dan de wat- wie- en waar-vragen.

Onze jongens stellen de vragen, omdat het onderdeel is van hun leerproces en ze zo meer grip proberen te krijgen op de wereld om zich heen. Datzelfde geldt voor organisaties. Althans, als je het met me eens bent dat je je leven lang blijft leren. Wil je grip op je omgeving – en daar vervolgens effectief en doelgericht naar handelen – dan moet je jezelf de ‘waarom-vraag’ (blijven) stellen.

Dat vraagt echter wel om een ander soort denkwerk. Want het formuleren van een ‘waarom-vraag’ is een stuk complexer dan de ‘wat-‘ ‘wie-‘ en ‘waar-vragen’. Over het antwoorden ervan nog maar te zwijgen. Tip 1: blijf met het antwoord zo dicht mogelijk bij de vraag. Tip 2: houd de uitleg simpel. Tip 3: vraag (onze) hulp!

"We benoemen de kracht van gctwee vanaf nu expliciet in een apart label: Essentiedenkers"

De ‘waarom-vraag’ vuren we trouwens ook op onszelf af. Het gevolg? We benoemen de kracht van gctwee vanaf nu expliciet in een apart label: Essentiedenkers. Een dikke merci aan Marieke van Dijk van Springidee voor dit inzicht. Geen paniek: gctwee blijft gewoon bestaan en voert datgene uit wat Essentiedenkers (of jijzelf) brieft! Dat jouw briefing misschien nieuwe ‘waarom-vragen’ bij ons oproept…tsja, dat sluit ik niet uit.

Maar dat doen we niet om je niet irriteren of je aandacht vasthouden zonder echt verder te komen – ik denk even aan de vele ‘waarom-vragen’ zo net voor het slapen gaan – Want in dat geval volstaat een weinig onderbouwd antwoord. Ik verzeker je dat we ze stellen zodat je maximaal kunt sturen op effectiviteit, doelen en resultaten. Enne…weten we allemaal niet: het is een fase en als we weten wat we willen weten, stoppen we 😉

Delen? Graag!

En ja hoor, op veler verzoek, het 2de boek!

Image

Succesvolle verbindingen beginnen hier

9 Building Blocks of Change

Lees en leer alles over onze 9 Building Blocks of Change: dé werkwijze om succesvolle verbindingen te leggen.

Releasedatum over:
Zeker zijn van een exemplaar?Reserveer nu