Kleine beetjes samen is ook veel!

Op de straat is een finishstreep getekend. De ballonnen hangen aan het hek. Het cadeau wacht om uitgepakt te mogen worden. En de home-made tiramisu om opgegeten te worden. Het is woensdagmiddag en na ruim 1.590 kilometers afgelegd te hebben finisht onze oudste (10) vandaag zijn tocht naar Rome. Virtueel natuurlijk. Maar toch. En zo zie je maar weer: zelfs de grootste resultaten, beginnen klein!

Stijn_op_fiets

 

 

En dat geldt ook voor de resultaten die je zakelijk wilt bereiken. De aanpak die je daarbij kiest is cruciaal. Als 1e moet je het grote doel opknippen in kleinere milestones, zodat het overzichtelijk blijft. En dan van elke milestone een belevenis maken, zodat je verlangt naar de volgende. En de volgende. En de volgende. En de laatste in het bijzonder. Milestones zijn overigens niet alleen punten op een tijdslijn, maar ook punten om te checken of je nog volgens planning bezig bent.

“Evalueer regelmatig je projecten. Juist tussendoor. Want de kans is groot dat een nieuw doel ontstaat, terwijl je werkt aan het eerder gestelde doel.”

We merken dat ‘volgens planning bezig zijn’ sommigen nog wel eens moeilijk vinden. Doelen stellen is 1, maar je moet ze wel omzetten in plannen en vervolgens tot actie overgaan. Anders haal je ze natuurlijk nooit! Hoe zit dat bij jou? Als je het ook lastig vindt, check dan zeker deze sneak preview eens uit ons boek en vul de 5 stappen in. (16 december). Je laatste milestone, kan overigens perfect het begin zijn van een nieuw doel. En dat doel kan heel goed gaandeweg de weg naar het andere doel ontstaan. Niet voor niets evalueren we regelmatig onze projecten. En juist ook tussendoor.

Want hoewel Rome in dit voorbeeld in 1e instantie het einddoel was van de reis, is dat inmiddels een tussenstop geworden. Met zijn buik vol tiramisu, pakte hij namelijk zijn nieuwe helm uit, zette hem op en ging naar buiten. “De nieuwe helm moet ingewijd worden en dan ben ik alvast een beetje dichter bij huis!” Ik ga namelijk terug via de Napoleon-route en hoop tegen Kerst thuis te zijn. En ik fiets nu voor het goede doel. Daag!”.

En daar stond ik dan met een lege schaal tiramisu en proppen cadeaupapier op de grond. Enigszins beduusd, maar vooral trots op zijn prestatie, nieuwe uitdaging en manier van denken. 1. Hij koppelt een concrete beloning aan zijn inspanning en 2. Hij deelt zijn doel met anderen. 2 dingen die je in een organisatie natuurlijk ook heel goed kunt doen om de motivatie een boost te geven. Hij fietst voor het regenwoud. Want ook voor het milieu geldt: grote resultaten, beginnen klein! En jij?

 


icon_Podcast Deze blog is ook beschikbaar als podcast.

Deel dit bericht

En ja hoor, op veler verzoek, het 2de boek!

Image

Succesvolle verbindingen beginnen hier

9 Building Blocks of Change

Lees en leer alles over onze 9 Building Blocks of Change: dé werkwijze om succesvolle verbindingen te leggen.

Releasedatum over:
Zeker zijn van een exemplaar?Reserveer nu