Fietstochtje boven pretpark

Fietstochtje boven pretpark

De kracht van 24 uur zelf invulling geven aan

Thuisvakantie

 

Dit jaar zouden we het anders doen. Geen lange vakantie, maar dagjes weg. Om te kijken of we de 2 maanden schoolvakantie anders door zouden komen dan als we 1 lange vakantie van 2 of 3 weken zouden plannen. En ja…ook omdat het makkelijk was met ons werk, de hond, de grabbelpas-uitjes, logeerpartijtjes, etc. Maar hé, we wilden niet zomaar dagjes weg. Dus kreeg iedereen een opdracht…

“Doe geen aannames omdat dat ‘altijd zo gebeurt’ of – erger – ‘omdat jij vindt dat dat goed is’ terwijl iedereen er anders over denkt”

Een opdracht die ontstond na het lezen van een bericht in TUI. Ik vond het namelijk raar dat dat ouders vooral reizen in functie van hun kinderen, maar dat maar zo’n 20% hen effectief mee laat kiezen. Dus besloten we onze jongens uit te dagen: Je mag 2 x 24 uur helemaal zelf bepalen wat we met z’n allen gaan doen. En om ze een beetje verder te laten denken dan het zwembad en Technopolis, besloot ik mijn idee vast te delen: een dagje Londen.

Ik had niet kunnen denken dat dit experiment, want zo voelde het toch eigenlijk wel, zo’n succes zou zijn. Niet alleen voor de afwisseling door de weken heen, maar ook om elkaar nog beter te leren kennen. Want iedereen koos iets anders natuurlijk. Maar iedereen stond open voor elkaars ideeën en deed mee. Ze waren trots op hun eigen keuze en lieten daarmee de ander zien wat zij belangrijk vonden.

En dát zouden bepaalde managers ook wel iets vaker mogen laten gebeuren. Laat de teugels eens een keertje vieren. Geef kaders, geen regels. Doe geen aannames omdat dat ‘altijd zo gebeurt’ of – erger – ‘omdat jij vindt dat dat goed is’ terwijl iedereen er anders over denkt. Sta open voor de verschillende invalshoeken en omarm de diversiteit in je team. Je zult zien dat niet alleen het eindresultaat, maar ook het proces erdoor verbetert.

Onze vakantie is halverwege en de tussenevaluatie is geweest. 😉 Of we het volgend jaar anders doen? Nee. Van voorpret tot uitvoering: iedereen wil dit volgend jaar weer! Wel zijn we heel benieuwd of ze tegen die tijd nog creatiever zullen zijn en bijvoorbeeld dagen combineren met een ander. Eens kijken hoe we hen daarbij kunnen helpen, zonder het voor te kauwen: Want zelf ervaren is nog altijd de beste leerschool als je het mij vraagt. Voor kinderen en volwassenen!

FLOW-citaatEn dat je dan in de auto zit op weg naar een 24-uurtje en dan dit leest in FLOW … 😉 #ToevalBestaatNiet

 

 

Deel dit bericht

En ja hoor, op veler verzoek, het 2de boek!

Image

Succesvolle verbindingen beginnen hier

9 Building Blocks of Change

Lees en leer alles over onze 9 Building Blocks of Change: dé werkwijze om succesvolle verbindingen te leggen.

Releasedatum over:
Zeker zijn van een exemplaar?Reserveer nu