360°-feedback bij remote werken

Feedback bij remote werken

360°-feedback bij remote werken

Samenvatting

Feedback bij remote werken

En ineens was daar Corona, de wereld stond op zijn kop. Alles wat we kenden werd ineens anders. Snel werden de lijntjes van het bedrijf naar thuis gelegd. IT had z’n handen vol aan spoedaanvragen en bandbreedte problemen. Maar binnen no time konden de meeste mensen aan de slag.

Thuis werd werk, werk werd thuis

Zo goed en zo kwaad als het kon, gingen we thuis aan het werk. Aan de keukentafel, op zolder of in de living. Met de laptop op schoot, aan een werktafel of in het hoekje van de bank. Sommigen waren al heel lang bezig met werken vanuit huis, hadden zelfs al een vaste thuiswerkdag. Anderen voelden zich al snel in het diepe gegooid.

Stel nu dat we zo verder (moeten) blijven werken de komende tijd. Of dat we in de nabije toekomst weer in zo’n situatie terecht komen. Misschien wordt het wel een soort “nieuw normaal”. Tja, hoe ga je dan beoordelen hoe je team functioneert? Hoe bepaal je hoe de individuele medewerkers hun werk doen?

De traditionele manieren van werken zijn niet ingericht op deze gewijzigde situatie. Niet alleen de manieren maar ook de mensen die moeten beoordelen zelf kunnen dit nog niet. Of het nu in Coronatijd is waar we elkaar niet mogen of kunnen bezoeken, of dat er andere omstandigheden zijn waardoor het lastig is elkaar te zien.

Denk bij dit laatste eens aan een organisatie met veel vestigingen die als satellieten verspreid liggen. Je kun in alle vestigingen mini-organisaties opbouwen met bijbehorende managers en chefs. Maar zo creëer je wel een organisatie met een waterhoofd. Het kan ook anders.

Focus

Focus ligt op de hoe teams en mensen eerlijk beoordeeld kunnen worden, dat terwijl de manager de medewerker niet de hele tijd tegenkomt.

Beschrijving

We gaan ons klaarmaken om weer van het werk, werk te maken. Maar wordt thuis dan weer thuis? Wordt alles weer als vanouds? Misschien voorlopig nog met 1,5 meter afstand, een mondkapje zo af en toe en toegenomen smetvrees. De rest weer als vanouds, niet? Ik denk van niet. De gedwongen verandering heeft bij een deel van de mensen maar een tijdelijk effect gehad. Zij willen zo snel als mogelijk weer naar de oude situatie terug. Dat geeft hen houvast, herkenning en zekerheid. Zij houden van de scheiding tussen thuis en werk. Misschien kijken zij ook wel uit naar weer in de auto, de eigen bubbel, te zitten. Al is het in de vertrouwde file.

Een ander deel van de mensen heeft geproefd van een andere manier van leven en werk(on)balans. Nog zeker niet perfect maar wel iets om verder over na te denken. Zij zijn onrustig, omdat zij nadenken over “wil ik dit wel?” en “wat is de zin van dit?”. Een reflectie die normaal ook voorkomt bij mensen na een Kerstperiode of een zomervakantie. De periode nu is veel intenser, langer en zeker niet onbelangrijk; er is doorgewerkt.

Terugkomend op het werk gaat er een andere groepsdynamiek spelen. Tussen de bovengenoemde mensen die allemaal anders naar de situatie kijken gaan opstartproblemen ontstaan. Iedereen heeft andere zaken waar zij de focus op willen leggen. De groep van mensen komt weer samen. En zij moeten (weer) opnieuw een team vormen.

Naast focusproblemen krijgen zij ook allemaal te maken met een rouwproces. Afscheid nemen van veel tijd thuis. Tijd doorbrengen met je dierbaren. Een andere tijdsdruk. Een ander gevoel van tijd. Bij de een valt dit heel zwaar, bij de ander veel minder. Maar iedereen krijgt er mee te maken. Deze onzekerheden zijn vragen over je positie binnen het team. Wat is die nu? Is er wat veranderd? Moet er wat veranderen? Hoe gaan we verder? Zijn of worden de kaarten opnieuw geschud? Wat is mijn gevoel naar het team en hoe kijkt het team naar mij? Heel veel vragen die antwoorden nodig hebben. Deze vragen moeten uitgeklaard worden! Doe je dat niet dan zit je op een tijdbom binnen je team. De vraag is ook niet worden de kaarten opnieuw geschud. Ze zijn opnieuw geschud.

“De vraag is ook niet worden de kaarten opnieuw geschud.
Ze zijn opnieuw geschud.”

Hoe gaan we nu verder? Hoe breng ik mijn mensen weer tot een team?

Doel is om van de groep en de leidinggevende (weer) een geheel te maken, een team. Daarvoor moet je een beroep doen op iemand van buiten de groep, zelfs van buiten de organisatie. Waarom kun je dat niet gewoon zelf in jouw groep doen? Dit omdat iedereen uit de groep betrokken is en onderdeel van het geheel. Afstand nemen is dan onmogelijk. Verder ontbreekt het jullie groep vaak ook aan kennis hoe je deze groepsdynamiek moet aanpakken. Ik neem je mee op het pad van do’s en don’ts in verbinding maken, in relatiemanagement. Ik laat je beleven wat kan en wat niet kan.


Keywords

#SamenTegenCorona, | arbeidsmarktcommunicatie, | Corona, | HR | na | Corona, | teamdynamiek, | teamopbouw, | teampositionering, | verbinden, | verbinding, | keynote


Vorm
Inspiratiesessie | Keynote | Discussieintro

Tijd
Als inspiratiesessie of keynote 45-60 min. Als intro 15-20 min

Interactie
Ja, zelfs in de keynote zitten interactiemomenten

Talen
Nederlands, Deutsch, English


Meer presentaties

 

Deel dit bericht