Trakteren

Trakteren

Zelf trakteren mag op de school van onze jongens vanaf het 1e leerjaar. Dit jaar waren wij dus voor het eerst aan de beurt. In een klas met 24 leerlingen, zit altijd wel iemand die iets minder goed verdragen kan en een eigen trommeltje heeft voor dat soort gelegenheden. Maar onze oudste wilde graag dat iedereen van zijn traktatie kon smullen. “Want soms vinden ze het niet leuk mam, dat ze niet met de rest mee kunnen eten”.

Een uitspraak waar menig communicatieadviseur of marketeer nog iets van kan leren. Want alles begint met het kennen van je ontvanger. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Als je maar wilt! Dus kom uit je luie stoel en ga op pad. Want net zoals mensen graag dingen willen ervaren, moet je ook je doelgroep ervaren.

En na die ervaring maak je een persona: een fictief persoon die je doelgroep vertegenwoordigt en jouw ideeën moet begrijpen en waarderen. Een persona gaat verder dan leeftijd, geslacht, woonplaats en beroep. Want die kun je ook vanachter je bureau vinden. Het valt of staat juist door de extra toevoeging van drijfveren, stijlvoorkeuren, normen, waarden, enzovoorts.

“Je ontvanger leren kennen is niet moeilijk. Als je maar wílt!”

Begrijpt en waardeert je persona jouw acties? Goed. Dan is het tijd voor stap 2. Het benaderen ervan. Je kent het wel: juiste moment, juiste bericht, juiste middel, juiste beelden, juiste woorden. Weet je niet waar ik het over heb? Niet erg: lees dan deze column ook nog even 😉

Goed. Nog even terug naar school. Of de kinderen uit de kleuterklas geen traktatie krijgen? Jawel hoor. Maar daar hebben ze een andere oplossing voor gevonden: de juf of meester viert samen met de kinderen aan het eind van de maand, alle jarigen van de afgelopen maand en maakt dan iets lekkers met ze klaar. Gezelliger, gemakkelijker, goedkoper én gezonder. Over inleving gesproken!

Delen? Graag!