Ik begríjp je gewoon niet!

Ik begríjp je gewoon niet!

Image

"Mama, ik wíl echt wel naar je luisteren hoor, maar ik begríjp je gewoon niet. Dat komt omdat jij Nederlands praat en ik Vlaams”… Goed. Daar stond ik dan. Ik was zo verrast door deze opmerking dat ik zelfs niet wist wat ik moest zeggen. Wel moest ik ontzettend lachen. Want ik vond het zo creatief bedacht. Waar haalt een 3-jarig meisje dat nu toch vandaan?

Ik denk dit overigens niet alleen bij Eva. Sommige medewerkers kunnen er namelijk ook aardig wat van. En weet je? Ik neem het ze in veel gevallen niet eens kwalijk. Want 9 van de 10 keer had een andere communicatiestrategie kunnen voorkomen dat ze weerstand bieden. Want in basis zijn er niet veel mensen tegen een verandering.

Wel zijn ze tegen veranderingen die hen zijn opgelegd, zonder dat ze weten waarom. En vaak ook nog zonder dat ze weten ‘hoe’ ze het moeten doen. En geef ze dan eens ongelijk. Betrekken. Betrekken. Betrekken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen! Echt, de bereidheid om te veranderen wordt zoveel groter als je mensen niet verrast en hen duidelijk het doel van de verandering vertelt.

“In basis zijn er niet veel mensen tegen een verandering.”

Daarna is het tijd om ze de ruimte te geven, zodat ze de weg ernaar toe vrij kunnen invullen. Of tenminste delen daarvan. En alsjeblieft, neem ze mee in het proces en toon meerdere invalshoeken. Het kost je wat meer tijd, maar je komt geloofwaardiger over als je niet alleen maar ‘halleluja’-verhalen vertelt. En onderaan de streep levert dat je weer tijdwinst op, want de verandering wordt sneller geaccepteerd.

Nee, je hoeft niet altijd met iedereen in discussie. Dat deed ik in dit geval met Eva ook niet. Hoefde ook niet, want haar 2 grote broers zetten haar gelijk op haar plek en zeiden: “Het is heel slim bedacht, maar het kan helemaal niet. Want we spreken hier in huis Nederlands én Vlaams, Eva”. En daar moest ze dan ook wel weer om lachen. Zo zie je maar weer, wie wat wanneer zegt is zo belangrijk!

Delen? Graag!


No grid was found for: ED-2019_Bloglijst.

Geen column missen?

Meld je aan en ontvang een berichtje als onze nieuwe column live staat!