Pasta maken

Helpertjes

05_icoon_Blog Heb jij nog geen helpertjes?

Dat méén je niet? #GemisteKans

Pasta makenDe school van onze jongens heeft elke dag een helpertje in de klas. Op zo’n dag help je de juf of meester en mag je nét even iets meer dan de andere kinderen. Een simpel, maar zeer doeltreffend concept als je het mij vraagt. Dus juichten we het idee van harte toe, toen onze jongens zelf met het idee kwamen of er thuis ook geen helpertjes nodig waren!

Niet lang na onze ‘ja’, begonnen ze al een hele lijst op te noemen met dingen die het helpertje mocht en moest doen. Van de hond eten geven tot de plantjes water geven. En van vuilbakken buiten zetten tot zorgen dat de brooddozen in de vaatwasser belanden. Met de nadruk op ervoor zorgen dát, want het helpertje zorgt dát het gebeurt en mag zelf weten hoe 😉

In de praktijk is het zo mogelijk nog beter. Hun idee werkt als een gek! Net zoals het werkt medewerkers in een organisatie de kans te geven om hun eigen ideeën uit te voeren. Als ik zie wat 3 kinderen teweeg kunnen brengen, zou je dus met 100 medewerkers een veelvoud van aandacht, betrokkenheid en binding kunnen creëren.

“Als ik zie wat 3 kinderen teweeg kunnen brengen, zou je dus met 100 medewerkers een veelvoud van aandacht, betrokkenheid en binding kunnen creëren.

Hoe zorg jij daarvoor? Laat ik je 1 tip geven: ga het gesprek aan. Want soms willen mensen wel, maar kunnen ze niet. Of kunnen ze wel, maar willen of mogen ze niet. Enkel door écht met elkaar in gesprek te gaan, kom je hier achter. En met écht met elkaar in gesprek gaan, bedoel ik dus ook dat de ander iets over jou mag zeggen.

Want in hoeverre wil en kun jij échte aandacht, betrokkenheid en binding creëren? Of is het domweg een opgelegde doelstelling? Gelukkig zijn wij er om je te adviseren, coachen en trainen. En je te laten zien dat er misschien wel meer overeenkomsten tussen het bedrijfsleven, school en het huishouden zijn dan je in 1e instantie denkt…


Lees meer maandelijkse blogs van Mirjam

 

Deel dit bericht