giraffenblik

Een ode aan de giraffe

05_icoon_Blog Een ode aan de giraffe

giraffenblikAchteraf bleek dat Edwin en ik alle 2 in juni 2006 de dierentuin in Jurques bezochten. Maar alle 2 met iemand anders, want we kenden elkaar toen nog niet. πŸ˜‰ Achteraf bleek ook dat de giraffen ons het meest waren opgevallen. Door hun verblijf, ervaar je letterlijk dat de wereld bekeken door de ogen van een giraffe zo slecht nog niet is…

β€œDe giraffe leeft precies zoals wij werken!”

Zijn gezichtsveld reikt stiekem verder dan wat jij en ik in eerste instantie zien. Dat komt natuurlijk ook door zijn lange en zeer wendbare nek. Daardoor is zijn beeld namelijk zeer volledig. Vijanden heeft de giraffe nauwelijks; hij leeft in symbiose met zijn omgeving. Daarom is altijd tof een giraffe te zien. Hij is nieuwsgierig op een niet opdringerige manier en altijd op gepaste afstand, zodat de bewegingsvrijheid gerespecteerd wordt.

Hij leeft eigenlijk precies zoals wij werken! Want ook je nek uitsteken om boven het maaiveld uit te komen is voor hem en ons (onze concepten) ook geen uitzondering. Heb jij ook een dier die symbool staat voor jullie manier van werken? Voor de interne verbinding is het soms handig om met dergelijke metaforen te werken, zodat iedereen gelijk weet wat er bedoeld wordt.

Ik hoor je denken: de blik van de giraffe doet precies hetzelfde als de – al veel te vaak gebruikte term – helikopterview. Dat klopt! Maar wel met 1 belangrijk verschil: een helikopter zweeft in de lucht en een giraffe blijft met zijn beide benen aan de grond. En juist dat vind ik heel prettig…Dus als je ons over de giraffenblik hoort praten…is dat eigenlijk gewoon de helikopterview, maar dan nuchterder en effectiever.

Overigens is het voor ons als externen natuurlijk een stuk makkelijker om zo’n frisse en onafhankelijke kijk op jouw situaties te hebben. We staan er immers een stuk verder vanaf en hebben daardoor andere inzichten. Inzichten die nodig zijn om een verandering te laten slagen, zodat je achteraf zegt…”Oh, waarom heb ik dat niet gezien…”, maar ja…als we alles achteraf zouden weten…πŸ˜‰


Lees meer maandelijkse blogs van Mirjam

 

Deel dit bericht