De geit, de kool en de wolf

De geit, de kool en de wolf

Image

Je kent het raadseltje vast: Een man heeft een wolf, een geit en een kool. Hij moet een rivier oversteken met de twee dieren en de kool. Er is een kleine roeiboot waarin hij 1 ding tegelijk kan meenemen. Maar, als de wolf en de geit alleen gelaten worden, eet de wolf de geit op. Als de geit en de kool alleen gelaten worden, eet de geit de kool op. Hoe kan de man de rivier oversteken met de twee dieren en de kool?

Een grappig raadseltje dat we uit school eens vertelden tegen onze kinderen. Onze dame van 3 dacht zichtbaar – héél zichtbaar, haar non-verbale communicatie sprak boekdelen 😉 – diep na en riep daarna zomaar wat. De oudste puzzelde net zo lang tot hij het antwoord wist. En de middelste? Die had heel snel een oplossing: “We bouwen gewoon een brug!”. Heerlijk die verschillen. Het is net een organisatie waarin mensen op hun eigen manier reageren.

Toch ken ik maar weinig organisaties die dat echt heerlijk vinden. Ze vinden het eerder lastig. Spijtig. Want diversiteit zorgt juist voor een ontzettende meerwaarde. Zo is bewezen dat de productiviteit hoger ligt, de creativiteit hoger wordt en de sfeer verbetert. Daarnaast kun je op een veel natuurlijkere en relaxte manier aansluiten bij je doelgroepen. Want echt niet iedereen is hetzelfde als jij.

“We bouwen gewoon een brug!” was voor mij een teken dat hij het raadseltje vanuit een anders perspectief wilde oplossen en terugging naar de basis."

Dat diversiteit in je team of organisatie even snel snel geregeld is, hoor je mij niet zeggen. Stel jezelf allereerst de vraag wat je team of organisatie nodig heeft. Denk goed na over je eigen manier van werken en respecteer én waardeer elkaars verschillen. Een foldertje waarin diversiteit binnen jouw organisatie uitgelegd staat is echt niet voldoende. Misschien is dat ook waarom organisaties het lastig vinden.

Goed. Nog even terug naar het raadseltje. Het zal je niet verbazen dat – dit keer – de middelste het dichtst bij de denkwijze van Essentiedenkers zat. “We bouwen gewoon een brug!” was voor mij een teken dat hij het raadseltje vanuit een anders perspectief wilde oplossen en terugging naar de basis: de beste man wil de rivier over. En waarom moet dat per se met de boot…?

Meer weten over verandering?
Check o.a. 20 januari, 31 januari, 17 maart, 20 mei en 5 juni in ons boek!

Delen? Graag!


Geen column missen?

Meld je aan en ontvang een berichtje als onze nieuwe column live staat!

  • Als je je aanmeldt voor de maandelijkse column, slaan we deze gegevens op en gebruiken ze enkel om je de column te sturen. Meer informatie over onze koekjes, privacy en voorwaarden, vind je op Koekjes enzo!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.